
Bessentuin (17)
Oogstgenoten genieten van de oogst! De Rode Mus Bessentuin breidt uit naar een Voedseltuin waar je zelf kunt oogsten. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens, natuur en biodiversiteit vormen de basis. In 2022 is een start gemaakt met het aanleggen van de beplanting van de voedseltuin. Er gaan meer soorten fruit, noten en kruiden, en minder bessen, groeien. Zo ontstaat er een langer oogstseizoen en worden we klimaatbestendiger.
Nu we de biodiversiteit in rap tempo zien afnemen, het klimaat voelbaar verandert en de mens verder van de natuur komt af te staan ontstaat een steeds grotere behoefte om de wereld van morgen op een andere manier vorm te geven. De Voedseltuin biedt ruimte om te experimenteren met nieuwe teeltmethoden, te werken aan een robuuster ecosysteem en ontmoetingen.
- Deelnemers betalen voorafgaand aan het oogstseizoen een oogstaandeel aan de Rode Mus. Kosten oogstaandeel 2025: 125 euro. Als oogstgenoot deel je in de oogst, pluk je je eigen fruit in de afgesproken hoeveelheden
Heb je belangstelling om mee te doen in seizoen 2025? Wil je meer weten?
vraag het Katrien van de Rode Mus 06 53536227 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bessentuin de Rode Mus breidt uit naar een Voedseltuin waar je zelf kunt oogsten. De deelnemers, die een aandeel kopen, helpen om dit doel te bereiken. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens, natuur en biodiversiteit vormen de basis.
In 2022 is een start gemaakt met het aanleggen van de beplanting van de voedseltuin. Er gaan meer soorten fruit, noten en kruiden, en minder bessen, groeien. Zo ontstaat er een langer oogstseizoen en worden we klimaatbestendiger.
- Op de tuin worden geen pesticide en kunstmest gebruikt. Zorg voor een gezonde bodem staat centraal.
- Deelnemers betalen voorafgaand aan het oogstseizoen een oogstaandeel aan de Rode Mus. Kosten oogstaandeel 2024: 125 euro. Als oogstgenoot deel je in de oogst, pluk je je eigen fruit in de afgesproken hoeveelheden
Heb je belangstelling om mee te doen in seizoen 2024? Wil je meer weten?
vraag het Katrien van de Rode Mus 06 53536227 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Februari 2024 was veruit de warmste ooit. Vrijwel net zo warm als een normale april vijftig jaar geleden. Ook maart ging zeer warm van start. Het effect van die hoge temperatuur zie je in de natuur. Allerlei planten, struiken en bomen zijn vroeg uitgelopen of staan vroeg in bloei. Op basis van de fenologische waarnemingen, (dat zijn de waarnemeningen van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur) blijkt dat de natuur in maart bijna vijf weken eerder begint dan vijftig jaar geleden normaal was. Dat heeft onder andere voor insecten grote gevolgen, bijvoorbeeld voor het Oranjetipje. De rupsen van het oranjetipje eten van het verse zaad van de pinksterbloem. Deze vlinder vliegt half april, dan zijn de pinksterbloemen al over hun hoogtepunt heen en is het zaad te oud en droog is voor de jonge rupsjes.
Ook de bessenstruiken zijn vroeg gaan bloeien. Dat betekent dat er al vroeg bessen zijn. De kleine besjes zijn kwetsbaar voor nachtvorst. Tot aan IJsheiligen (11-14mei) blijft het spannend voor de fruitteler
Ben je benieuwd naar onze bessenteelt? Wij geven graag een rondleiding. In een kleine groep kunt u genieten van de tuin en de verhalen over wat er komt kijken bij het biologisch telen van bessen. Kom je in een klein gezelschap? Geef je op voor een rondleiding op vrijdag 12 mei 2023 Kom je in een groep(>7 personen) en wil je met elkaar de tuin bezoeken? Bel of mail ons om een geschikte datum te zoeken.
Vrijdag 17 februari 2023 Tijd:10-12uur
Vrijdag 10 februari 2023 VOL
Katrien start de workshop – onder genot van een lekker bakje koffie of thee – met uitleg over de snoeitechniek en de verschillende soorten bessenstruiken. Daarna ga je lekker de kwekerij op en leer je het snoeien op struiken toe te passen. Al doende leert men. Laat je meeslepen door Katrien haar enthousiasme en vakmanschap!
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Meedoen kost €15,-
Breng je snoeischaar mee! Denk ook aan stevige schoenen en warme kleren.
Hoe kan een bessenkwekerij een bijdrage leveren aan de biodiversiteit? Kom kijken op zaterdag 21 mei tussen 11-15.00uur, en soorten tellen. Ga met de teler op stap voor een rondgang over onze bessentuin de Rode Mus en door onze kleine hoofdstamboomgaard. We vertellen verhalen over de oesterzwammen op de appelboom, de nesten van hommels in de grond, de larven van de lieveheersbeestje die voor ons aan het werk zijn in de zwarte bessen. En als je zin hebt kan je een vierkante meter wildernis te tellen, welkom! Wij doen mee met Rotterdam de boer op dagen
Al jaren lang hebben wij op 2de Paasdag een snipperfeest. Vrienden komen helpen grote bergen houtsnippers uit te rijden en te harken op de kwekerij. De houtsnippers zorgen dat de onkruiddruk laag blijft, de bodem niet uitdroogt en er sneller schimmelnetwerken ontstaan die voedingstoffen in de bodem verspreiden. Na gezamenlijke arbeid is er een heerlijke lunch. Inmiddels is deze activiteit op tweede Paasdag een traditie geworden.Tradities geven betekenis aan onze feestdagen, zorgen voor herkenning en voor verbinding met onze dierbaren. Na twee pandemie jaren zonder snipperfeest was het extra feestelijk.
Grasland vol paardenbloemen, pinkster- en boterbloemen draagt bij aan biodiversiteit. Het zorgt voor meer insecten en een beter bodemleven. Dan moet natuurlijk niet bij de eerste warme dag in het voorjaar een strak gazon worden gemaaid. Maaien is dé methode om een gebied geschikt te maken voor bijen, zweefvliegen en andere bestuivers. Voor elke maaibeurt geldt: maai gefaseerd. Dit betekent dat een deel van het gras en de bloemen niet gemaaid wordt. Paardenbloemen en dovennetel bloeien in maart en april, als er nog niet zo heel veel planten in bloei staan. In deze periode worden ook vlinders en bijen wakker, na een lange winter. En dan hebben ze honger! Het is moeilijk om voedsel te vinden, en het kruidenrijk grasland biedt uitkomst! Maai mei niet!
April 2021 was een zeer koude maand, de koudste sinds 1986. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 6,7 graden tegen 9,9 graden normaal. Het was wel een zonnige maand met 221 uur zon tegen 196 uur normaal. Er waren opvallend veel koude nachten. De reden was de noordenwind. Op maar liefst vijfentwintig van de dertig dagen waaide de wind uit richtingen tussen noordwest en noordoost. De vele vorstnachten doet de bloesems geen goed. Nu nog IJs Heiligen (11-14 mei) afwachten. Het voorjaar blijft een spannende tijd voor de fruitteler.....
De koeling is weer aan. We zijn begonnen met de eerst pluk van de kruisbessen en rode bessen. Woensdag 3 juli 2019 hangt het bessenkastje er weer en vanaf zaterdag 6 juli zijn we officieel open.
More...
In de winter knotten we wilgen en essen. Dit doen we met hulp van de knotgroep Afgezaagd, een vriendengroep die elkaar drie keer per winter ontmoet in de Krimpenerwaard. We maken van het afgezaagde hout paaltjes, vlechtschermen, takkenrillen voor vogels en kleine zoogdieren en houtsnippers voor onder de bessenstruiken. Bij de Rode Mus staan jonge knotbomen en ook knotwilgen van 30 jaar oud. De oude bomen hebben een mooie grote knot gevormd waarin tientallen planten soorten groeien. Eenden, spechten, mezen en zelfs ganzen broeden in de knot. Het aantal insectensoorten op wilgen is hoger dan op enige andere boomsoort. Door de waarde voor biodiversiteit, oeverbescherming en gebruik van het hout is het een belangrijke houtsoort.
Door de hoge temperaturen is het bessenseizoen 2018 omgevlogen. De tuin is bijna leeg geplukt. In de maand augustus zijn wij alleen nog op zaterdag open. Dan hebben we, zo lang de voorraad strekt, bessen en natuurlijk heerlijke blauwe bessencompote en verschillende jams en sap uit eigen boomgaard. Tijdens het seizoen is er natuurlijk weer volop geschilderd. Wij hebben genoten van deze bessentijd. Bedankt voor uw komst!
Het is een prachtig fruitjaar voor de blauwe bessentelers. Niet alleen vanwege het mooie voorjaar maar de blauwe bes staat volop in de belangstelling. Op 30 juli verscheen er een mooi artikel in het AD Groene Hart over de Rode Mus. Twee dagen later stond Hart van Nederland in de bessentuin en tot slot kwam ook het Kontakt nog langs. Wij hebben genoten van alle aandacht en zijn vooral blij met de enthousiaste reacties van onze klanten.